SELAMAT DATANG KE BLOG URUSAN ULAMAK PAS KAWASAN TEMERLOH

BLOG YANG MENGHIDANGKAN ARTIKAL AGAMA,ISU - ISU SEMASA DAN KEGIATAN URUSAN ULAMAK

Thursday, June 28, 2012

KELEBIHAN MALAM NISFU SYA'ABANRASULULLAH SAW TELAH MENGALAKKAN KITA AGAR BERAMAL PADA MALAM NISFU SYA’ABAN DENGAN SABDANYA :
إِذَا كَانَ لَيْلَةَ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَقُوْمُوْا لَيْلَهَا وَصُوْمُوْا يَوْمَهَا ,فَإِنَّ اللهَ تَبَارَكَ وَتَعَالَي يَنْزِلُ فِيْهَا لِغُرُوْبِ الشَّمْسِ إِلَي السَّمَاءِ الدُّنْيَا فَيَقُوْلُ : أَلاَ مِنْ مُسْتَغْفِرٍ فَأَغْفِرُ لَهُ , أَلاَ مِنْ مُسْتَرْزِقٍ فَأَرْزَقُهُ , أَلاَ مِنْ مُبْتَلٍي فَأُعَافِيَهُ ,أَلاَ كَذَا أَلاَ كَذَا حَتَّي يَطْلُعَ الْفَجْرُ .
Apabila tiba malam nisfu sya’aban , maka hendaklah kalian bangun pada malamnya (melakukan ibadat) dan berpuasa pada siangnya , ini kerana Allah subhanahu wataala ( merahmati hamba-hambaNya) pada malam tersebut mulai dari terbenamnya matahari dilangit dunia. Allah subhanahu wataala berfirman:”Adakah dari kalangan hamba – hambaKu yang memohon keampunan , maka akan Aku ampunkannya. Adakah dari kalangan hamba – hambaKu yang memohon rezeki,maka akan Ku turunkan rezeki untuknya. Adakah dari kalangan mereka yang ditimpa bala’,maka Aku akan sejahterakannya.Adakah kalangan mereka bagini dan kalangan mereka begini sehinggalah terbit fajar .”

No comments:

Post a Comment