SELAMAT DATANG KE BLOG URUSAN ULAMAK PAS KAWASAN TEMERLOH

BLOG YANG MENGHIDANGKAN ARTIKAL AGAMA,ISU - ISU SEMASA DAN KEGIATAN URUSAN ULAMAK

Thursday, August 30, 2012

KELEBIHAN MENGHUBUNGKAN SILATURRAHIM

meraikam orang ramai majlis rumah terbuka menghubungkan silaturrahim.

PADA HARI RAYA KITA DIKEHENDAKI MENZIARAH KAUM KELUARGA DENGAN MEMPERIRATKAN SILATURRAHIM . KERANA SILATURRAHIM ITU SANGAT BANYAK KELEBIHANNYA DI ANTARANYA :
1.DARIPADA ABU HURAIRAH R.A KATANYA “ SABDA RASULULLAH SAW YANG BERMAKSUD :”BARANGSIAPA BERIMAN DENGAN ALLAH DAN HARI KIAMAT MAKA HENDAKLAH IA MENGHUBUNGKAN SILATURRAHIM “.
2.UMUR SESEORANG AKAN DILANJUTKAN DENGAN MENGHUBUNGKAN SILATURRAHIM .ALDHUHAK DI DALAM MENTAFSIRKAN AYAT 39 SURAH AR RADU YANG BERMAKSUD “ALLAH MENGHAPUSKAN APA JUA YANG DIKEHENDAKINYA DAN IA JUGA MENETAPKAN APA JUA YANG IA KEHENDAKINYA DAN (INGATLAH) PADA SISINYA ADA “IBU SEGALA SURATAN “
3.SEORANG LELAKI TELAH MENGHUBUNGKAN SILATURRAHIM DENGAN KELUARGANYA YANG TELAH LAMA TERPUTUS , SEDANGKAN UMURNYA HANYA TINGGAL 3 HARI,LALU ALLAH MELANJUTKAN UMURNYA SELAMA TIGA PULUH TAHUN “.
4.SEORANG LELAKI TELAH MEMUTUSKAN SILATURRAHIM DENGAN KELUARGANYA YANG TELAH LAMA TERJALIN,SEDANG UMURNYA MASIH TINGGAL TIGA PULUH TAHUN, LALU ALLAH MEMENDEKKAN UMURNYA HANYA TINGGAL 3 HARI.
5.KATA ABY YAKLA BAHAWA SEDEKAH DAN SILATURRAHIM MEMBERI FAEDAH :
A.MENAMBAHKAN PANJANG UMUR
B.MELINDUNGI DARI BERLAKUNYA KEJAHATAN
C.MENDAPAT PERTOLONGAN YANG MUDAH DI DALAM MELAKUKAN KERJA –KERJA KEBAJIKAN.
D.MENDAPAT PERTOLONGAN YANG MUDAH DI DALAM MELAKUKAN KERJA –KERJA YANG SUKAR .

No comments:

Post a Comment