SELAMAT DATANG KE BLOG URUSAN ULAMAK PAS KAWASAN TEMERLOH

BLOG YANG MENGHIDANGKAN ARTIKAL AGAMA,ISU - ISU SEMASA DAN KEGIATAN URUSAN ULAMAK

Tuesday, May 22, 2012

persuruhjaya pas pahang 1963 hingga kini

PERSURUHJAYA PERTAMA :
ALLAHYARHAM YAM TENGKU ABDUL HAMID SULTAN ABDULLAH ADINDA ALMARHUM SULTAN ABU BAKAR SULTAN PAHANG KETIKA ITU,TLAH DILANTK SEBAGAI PERSURUHJAYA PAS PAHANG PERTAMA SECARA RASMI PADA TAHUN 1963.
PERSURUHJAYA KEDUA :
ALLAHYARHAM USTAZ ISHAK ABDULLAH DILANTIK PULA SEBAGAI PERSURUHJAYA PAHANG KEDUA PADA TAHUN 1964.BELIAU MERUPAKAN TOKOH PERTAMA DARI KALANGAN ULAMA DILANTIK SEBAGAI PERSURUHJAYA PAS PAHANG DAN UMURNYA PADA KETIKA BERUSIA 28 TAHUN.
PERSURUHJAYA KETIGA :
DATO’ ABU SAMAH ALI .BELIAU AKTIF SEBAGAI PEMIMPIN PAS WALAUPUN PERNAH MEMEGANG SUK NEGERI PAHANG ,PENGARAH JABATAN AGAMA ISLAM PAHANG .
PERSURUHJAYA KEEMPAT :
USTAZ JAMAHIR IDERIS .DILANTIK SECARA RASMI PERSURUHJAYA PAS PAHANG PADA 20 JUN 1971 SELEPAS KONGRES PAS KE 17 DI KULALA LUMPUR.
PERSURUHJAYA KELIMA & KETUJUH :
HJ.MOHD RUSDI ARIFF.BELIAU MERUPAKAN PERSURUHJAYA PAS PAHANG YANG KE-5 DAN KE-7 DAN MERUPAKAN SATU-SATUNYA PEMIMPIN PAS PAHANG YANG BERGELAR YANG BERHORMAT SELEPAS MEMENANGI KERUSI DEWAN UNDANGAN NEGERI (DUN)IBAM PADA PRU TAHUN 1974.
PERSURUHJAYA KEENAM :
TUAN SYED IBRAHIM SYED ABDUL RAHMAN 1982,BELIAU BEKELULUSAN UNDANG –UNDANG DAN EKONOMI BERASAL DARI KAMPONG SEGA,RAUB ,MERUPAKAN TOKOH YANG BERGITU ISTIQAMAH DENGAN PERJUANGAN.
PERSURUHJAYA KELAPAN :
TUAN GURU HAJI ALWI ABD HAMID 1987,BELIAU DILAHIRKAN PADA TAHUN 1931 DI KAMPONG BELAWAN CENOR DAN MENDAPAT PENDIDIKAN SEHINGGA KE UNIVERSITI AL AZHAR MESIR,DI DALAM PARTI ,PERNAH MEMEGANG JAWATAN SEBAGAI KETUA DEWAN ULAMAK PAHANG,AJK DEWAN ULAMAK PUSAT .
PERSURUHJAYA KESEMBILAN :
TUAN GURU HAJI MOHD BAQI BIN OSMAN 1993,MERUPAKAN TOKOH ILMUAN ISLAM YANG SENTIASA MENYUMBANGKAN KEPADA PEMBANGUNAN ILMU,JASANYA YANG TERBESAR KE ARAH ITU IALAH DENGAN MENUBUHKAN PUSAT PENGAJIAN ISLAM MELALUI SEKOLAH AGAMA SA’ADATUL DARAINI,SUNGAI GAU DI BAWAH KELOLAAN DEWAN ULAMAK PAS PAHANG.
PERSURUHJAYA KESEPULUH :
USTAZ IDRIS OMAR 2001,BELIAU MERUPAKAN SEORANG ULAMA YANG SANGAT TINGGI ILMUNYA DAN SEMASA MENJADI PESURUHJAYA BELIAU JUGA MEMEGANG JAWATAN TIMBALAN MURSYIDUL AM PAS DAN ADUN SEMANTAN.
PERSURUHJAYA KESEBELAS :
USTAZ DATO’ TUAN IBRAHIM BIN TUAN MAN,NELIAU MERUPAKAN ILMUAN ISLAM YANG SANGAT BERKARISMA DAN MEMPUNYAI PENGALAMAN LUAS DALAM BIDANG AGAMA DAN POLITIK ISLAM.BELIAU MERUPAKAN BEKAS PENSYARAH UITM JENGKA DAN MEMEGANG DI PERINGKAT PUSAT.ANTARA JAWATAN PERNAH DISANDANG IALAH NAIB PRESIDEN DAN KINI MEMEGANG JAWATAN KETUA PENERANG PAS PUSAT .


1 comment:

  1. assalam, saya mahu interview saudara/ri berkaitan dengan tokoh-tokoh pas ini, bagaimana nak contact ye?

    ReplyDelete