SELAMAT DATANG KE BLOG URUSAN ULAMAK PAS KAWASAN TEMERLOH

BLOG YANG MENGHIDANGKAN ARTIKAL AGAMA,ISU - ISU SEMASA DAN KEGIATAN URUSAN ULAMAK

Monday, May 3, 2010

RESEPI DARI PAHANG

MARILAH MENCUBA RESIPI DARI PAHANG DARUL MAKMUR .
1.IKAN PATIN MASAK ASAM TEMPOYAK
BAHAN –BAHAN
1 EKOR IKAN PATIN ( SAIZ SERDERHANA )
2 ATAU 3 SUDU TEMPOYAK
5 CAWAN AIR
5 TANGKAI CILI PADI
SEDIKIT ASAM GELUGUR
2 KUNTUM BUNGA KANTAN
SEDIKIT DAUN KESUM
SEDIKIT SERBAUK PERASA
SEDIKIT KUNYIT
GARAM SECUKUP RASA

CARA MEMBUAT :
1.TUMBUK CILI PADI BERSAMA KUNYIT SEHINGGA LUMAT.
2.MASUKKAN TEMPOYAK DAN GAUL RATA
3.KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN YANG TELAH DIGAUL TADI KE DALAM AIR
4.AKHIR SEKALI , MASUKKAN IKAN DAN DAUN KESUM , BUNGA KANTAN , ASAM GELUGUR DAN SEDIKIT SERBUK PERASA . DAN GARAM .

2.OPOR AYAM
BAHAN – BAHAN
1KG AYAM DIPOTONG DAN BERSIHKAN
1 BIJI KELAPA ( 4CAWAN SANTAN)
2 SUDU BESAR KERISIK
2 KEPING GULA MELAKA
100 GM REMPAH OPOR
3 KEPING ASAM GELUGUR
SEDIKIT MINYAK
SEDIKIT SERBUK PERASA
BAHAN UNTUK MENUMIS
SEDIKI KULIT KAYU MANIS
3 KUNTUM BUNGA LAWANG
3 BIJI BUAH PELAGA
5 KUNTUM BUNGA CENGKIH
BAHAN UNTUK DIKISAR
20 TANGKAI CILI KERING
15 ULAS BAWANG MERAH
5 ULAS BAWANG PUTIH
3 INCI HALIA
SEDIKIT LADA HITAM
CARA MEMBUAT :
1.PANASKAN MINYAK DAN TUMIS BAHAN SEHINGGA NAIK BAU .
2.MASUKKAN SEMUA BAHAN YANG DIKISAR BERSAMA REMPAH OPOR .KACAU SEHINGGA SEBATI.
3.MASUKKAN SANTAN , BIARKAN SEHINGGA MENDIDIH SELEPAS ITU MASUKKAN AYAM .
4.MASUKKAN SERBUK PERASA,ASAM GELUGUR , KERISIK DAN GARAM SECUKUP RASA .KACAU SEHINGGA MASAK .

No comments:

Post a Comment