SELAMAT DATANG KE BLOG URUSAN ULAMAK PAS KAWASAN TEMERLOH

BLOG YANG MENGHIDANGKAN ARTIKAL AGAMA,ISU - ISU SEMASA DAN KEGIATAN URUSAN ULAMAK

Wednesday, November 14, 2012

TAFSIR AYAT 19.SURAH AL-MULK


أَوَلَمْ يَرَوْا إِلَي الطَّيْرِ فَوْقَهُمْ صَافَّاتٍ وَيَقْبِضْنَ مَا يُمْسِكُهُنَّ إِلاَّ الْرَّحْمَنُ إِنَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ بَصِيْرٌ .
Patutkah mereka menutup mata dan tidak memerhatikan (kekuasaan Allah pada) burung-burung Yang terbang di atas mereka, (siapakah Yang menjaganya ketika) burung-burung itu mengembang dan menutupkan sayapnya? tidak ada Yang menahannya (daripada jatuh) melainkan (kekuasaan) Allah Yang Maha Pemurah. Sesungguhnya ia Maha melihat serta mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.
Renungilah kepada gerakgeri burung waktu ia terbang dengan mengembang dan meluruskan kedua –dua sayapnya kemudian ia menguncupkannya – ia tiada jatuh tentulah ada kuasa yang menahankan burung –burung itu dari gugur dengan undang –undang yan rapi dan anih.Allah itu melihat dan mengetahui segala sesuatu kerana dialah yang menyedia,mengatur member tenaga kekuatan dan memelihara segala-galanya disetiap saat dengan penuh ketelitian dan ilmu yang mendalam .

1 comment:

  1. JOM BACA SURAH ALMULK & SURAH ASSAJDAH

    “Nabi Shallallahu Alaihi Wasallam tidak tidur kecuali beliau membaca Surat Alif lam Miim (As-Sajdah) dan Tabarokalladzi biyadihil Mulk”

    https://www.facebook.com/Surah-As-Sajdah-1568065293515676/

    https://www.facebook.com/surahalmulk1/

    ReplyDelete