SELAMAT DATANG KE BLOG URUSAN ULAMAK PAS KAWASAN TEMERLOH

BLOG YANG MENGHIDANGKAN ARTIKAL AGAMA,ISU - ISU SEMASA DAN KEGIATAN URUSAN ULAMAK

Thursday, August 21, 2014

ISLAM TOLAK PERHAMBAAN FAZIKAL,IDEOLOGI.

MURSYIDUL AM,TUAN GURU DATO' BENTARA SETIA NIK ABDUL AZIZ NIK MAT MENJELASKAN,PERHAMBAAN IDEOLOGI YANG BERKAKU PADA ZAMAN MORDEN INI ADALAH LEBIH TERUK KESANNYA TERHADAP KEHIDUPAN MANUSIA BERBANDING PENINDASAN FAZIKAL.
MURSYIDUL AM PAS BERKATA ,HAL INI KERANA MANUSIA YANG MENGANUT IDEOLOGI DAN FAHAMAN YANG DIREKA -REKA SENDIRI OLEH UMAT TERDAHULU SEPERTI KOMUNIS,SOSIALIS,SEKULAR DAN SEBAGAINYA MENOLAK ISLAM SELAKU CARA HIDUP YANG SYUMUL.
"JUSTERU ,DI DALAM ISLAM,MERDEKA IALAH BEBAS DARI BELENGGU  PERHAMBAAN SESAMA MANUSIA SAMA ADA  BERSIFAT PERHAMBAAN FAZIKAL MAHUPUN PERHAMBAAN IDEOLOGI,"UJARNYA DALAM PERUTUSAN MURSYIDUL AM SEMPENA  SAMBUTAN BULAN KEMERDEKAAN DAN HARI MALAYSIA TAHUN 2014.
BEKAS MENTERI BESAR KELANTAN BERKTA,TIADA ISTILAH BEBAS YANG MUTLAK DALAM ISLAM KERANA TUJUAN MANUSIA DICIPTAKAN ADALAH UNTUK MENJADI HAMBA ALLAH YANG TUNDUK PATUH SEPENUHNYA KEPADANYA,SELAKU PEMILIK SELURUH ALAM SEMESTA INI.
SEHUBUNG ITU,UJARNYA ,PAS BERUSAHA GIGIH MEMPERKENALKAN MANHAJ PENTADBIRAN MENGIKUT ACUAN ISLAM AGAR MASYARAKAT DAPAT DIBEBASKAN SEPENUHNYA DARI BELENGGU PERHAMBAAN MODEN YANG DATANG DI DALAM BENTUK IDEOLOGI BERKENAAN.
"SEKALIPUN KELIHATAN SUKAR UNTUK MENCAPAI  MATLAMAT SUCI INI,NAMUN KITA OPTIMIS ,SAMPAI MASANYA  INSYA-ALLAH,MASYARAKAT KESELURUHANNYA  AKAN MENERIMA  ISLAM SEBAGAI SYARIAT YANG MENTADBIR  BUKA DITADBIR".KATANYA.
HARAKAH KELUARAN 26-28 SYAWAL 1435H/22-24 OGOS 2014.F2.


No comments:

Post a Comment