SELAMAT DATANG KE BLOG URUSAN ULAMAK PAS KAWASAN TEMERLOH

BLOG YANG MENGHIDANGKAN ARTIKAL AGAMA,ISU - ISU SEMASA DAN KEGIATAN URUSAN ULAMAK

Friday, May 10, 2013

BERBAKTI KEPADA IBURENUNGAN PAGI JUMAAT

IBU adalah sangat penting bagi kita , maka  berbaktilah kepadanya jika ia masih hidup kerana berbakti kepada ibu adalah lebih utama dan lebih pahalanya , kerana ibu itu mengalami kesusuhan , mengalami kesakitan waktu melahirkan ,menyusu dan memeliharanya hingga dewasa dan sentiasa memberi kasih sayang  dan lain-lain lagi , Berkata seseorang kepada Rasululllah SAW :
مَنْ اَحَقُّ النَّاسِ بِحُسْنِ صُحْبَتِىْ ؟  أَيْ بِبِرِّيْ وَصِلَّتِيْ : فَقَالَ لَهُ رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ  : أُمُّكَ .قَالَ : ثُمَّ مَنْ  . قَالَ : أُمُّكَ . قَالَ : ثُمَّ مَنْ  . قَالَ : أُمُّكَ . قَالَ : ثُمَّ مَنْ  . قَالَ : أَبُوْكَ .
“Siapakah orang yang lebih berhak mendapat kebaktian dan kasih sayangku? Jawab Nabi :Ibumu .Sambung orang itu lagi .kemudian siapa pula ?Jawab Nabi :Ibumu.Ia bertanya lagi : kemudian siapa pula ? Jawab Nabi :Ibumu .Bertanya lagi kemudian siapa ? jawab nabi :Ayahmu .”

Berbakti kepada ibubapa selepas keduanya meninggal dunia.
            Sabagiamana  wajib seseorang itu berbakti kepada dua ibubapanya pada masa hidup mereka , maka wajiblah atasnya berbakti kepada keduanya selepas ia meninggal dunia .caranya dengan memohon  doa dan istighfar sebanyak-banyaknya untuk mereka berdua,bersedekah, membayar hutang mereka . melaksanakan wasiat mereka , memperhubungkan silaturrahim dengan sekalian keluarga , berbakti kepada kawan dan rakan mereka . dan lain-lain lagi .
            Doa untuk ibubapa :
رَبِّ اغْفِرْ لِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِيْ صَغِيْرًا .
Ya! Tuhanku ampunilah aku dan kedua ibubapaku dan kasihanilah mereka berdua sebagaimana mereka mengasihaniku semasa kecil .”

No comments:

Post a Comment