SELAMAT DATANG KE BLOG URUSAN ULAMAK PAS KAWASAN TEMERLOH

BLOG YANG MENGHIDANGKAN ARTIKAL AGAMA,ISU - ISU SEMASA DAN KEGIATAN URUSAN ULAMAK

Sunday, February 17, 2013

MENCEGAH DARIPADA KEZALIMAN
MAKNA PENOH HADIS  YANG MANTANNYA DIATAS  INI :
“DARI ANAS BIN MALIK R.A  IA BERKATA , RASULULLAH BERSABDA”BANTULAH SAUDARA ENGKAU YANG ZALIM ATAU YANG KENA ZALIM,LALU BERKATA SEORANG LELAKI , WAHAI , RASULULLAH : AKU BANTU IA APABILA IA KENA ZALIM, BAGAIMANA CARA MENOLONG OARANG YANG zalim ? JAWAB , RASULULLAH : “ENGKAU SEKAT IA  ATAU ENGKAU TEGAH IA DARI MENZALIMI, SESUNGGUHNYA DEMIKIAN ITULAH MEMBANTUNYA .”
HURAIAN HADIS :
1.HADIS INI MENGARAHKAN SUPAYA ORANG ISLAM SENTIASA TOLONG MENOLONG BAGI MENCAPAI KEHIDUPAN YANG AMAN DAMAI BEKERJASAMA DI DALAM KEBAJIKAN , DI DALAM MASYARAKAT KITA TERDAPAT YANG MENZALIMI DAN KENA ZALIM, MAKA HENDAKLAH KITA BERUSAHA  SUPAYA KEZALIMAN ITU TERHINDAR   DAN TIDAK BERLAKU DENGAN DUA CARA (1) CEGAH ORANG ZALIM MENZALIMI   (2) BANTU ORANG YANG  KENA  ZALIM SEHINGGA TERLEPAS DARI KEZALIMAN.
2.DALAM KONTEKS KITA DI MALAYSIA SEKARANG , KITA DAPATI KERAJAAN SEKARANG ADALAH MELAKUKAN BEBERAPA KEZALIMAN  DI ANTARANYA   TIDAK MEMEBERI  ROYALTI MINYAK KEPADA  NEGERI KELANTAN,  PERUNTUKAN WAKIL RAKYAT  PEMBANGKANG TIDAK DIBERI , RASUAH  MENJADI –JADI  MAKA  CARA UNTUK MENCEGAH KEZALIMAN YANG BERLAKU SEKARANG KITA UBAH KERAJAAN  DARI BN KEPADA PAKATAN RAKYAT YANG  TERSERLAH ADIL  YANG KITA DAPAT DARI NEGERI – NEGERI YANG DIPERINTAH OLEH  PAKATAN RAKYAT.  DI SAMPING  ITU KITA BANTU ORANG – ORANG KENA ZALIM DI ATAS KEMAMPUAN KITA SEBAGAI KITA BERSAUDARA DALAM ISLAM .
KESIMPULANNYA : MENOLONG ORANG YANG ZALIM IALAH KITA SEKAT DIA DARI MELAKUKAN KEZALIMAN, BUKAN MENOLONG MENYENANGKAN IA BERTINDAK ZALIM. MENOLONG ORANG YANG KENA ZALIM IALAH MEMBERI PELINDUNGAN  ATAU MENGHINDARKAN DIA DARI DITIMPA KEZALIMAN .
USTAZ ZAKARIA OMAR PENULIS BLOG INI.


No comments:

Post a Comment